Здравейте,

Баща ми отдава от м. март 2017 апартамент под наем - като физическо лице на друго физическо лице. За съжаление сме пропуснали авансовото плащане на дължимия данък за 1-во, 2-ро и 3-то тримесечия.
Моля за информация - възможно ли е дължимият данък до края на годината да бъде заплатен наведнъж с подаването на годишната декларация? Има ли и каква би била санкцията за пропуснатите авансови плащания на данъка?

Предварително благодаря на всички за помощта!
Няма нает персонал, става дума за собственик на ЕТ, полагащ личен труд.
Става дума за ЕТ, който няма сключен договор със СТМ, съответно няма и предписание. Има ли друго изискване, изпълнението на което би могло да бъде проверявано, ако очилата се обявят за разход?
Здравейте,

Искам да попитам дали се признават за разход диоптрични очила за работа с компютър.
Става дума за ЕТ , неригистрирано по ДДС.
Ако да - има ли ограничение в сумата? Става дума за фактура на стойност 449 лв.

Благодаря ви предварително!
О.К., много благодаря за съдействието!
Да, сега разбрах. Гражданските договори са сключени между възложител и изпълнител, О.К. са.
Притеснява ме неподаденета Д6 за вноските ЗО, които възложителят е внесъл.
Платено е през м. декември 2014 г. в брой. Платената сума е отразена като разход в ГД на ЕТ-то, но тя все още не е подадена.

Извинявайте, но на разбрах при коя ГД няма работодател?
Ет подава ДГ по чл. 50 + Справка по чл. 73 + годишна Д6 като самооигуряващо се лице.

Проблемът остава при неподадената Д6 по то гражданските договори ...
И двата граждански договора са сключени с пенсионери. Стойността им е над минималната работна заплата. По тях има внесени само здравни осигуровки. Не е подадена нито Д1, нито Д6 до 25-то число на м. януари 2015. Подготвена е за подаване справката по чл. 73 заедно с ГД.
Могат ли тези пропуснати декларации да се подадат като годишни или трябва да се подадат за м. януари със закъснение и ще подлежат на санкция?
Здравейте,
С предвартелно извинение за "лаишкия" въпрос!
ЕТ има сключени 2 граждански договора за м. декември 2014 г.
Какви документи трябва да подаде ЕТ-то освен Справка по чл. 73, ал.1 от ЗДДФЛ за изплатени доходи на физически лица?
И по-точно - трябва ли да подаде някаква декларация за внесените вноски за ЗО, които са за сметка на ЕТ?
Благодаря ви предварително!
Здравейте,

Интересува ме обезщетението за болест върху коя сума се изплаща, когато към основното възнаграждение има начислени и надбавки с постоянен характер - за постигнати резултати в работата - като % само върху основната заплата или върху общата сума, която включва и надбавките.
Предверително благодаря на всички за отговорите!
Благодаря Ви много! Надявах се, че ще можем да използваме куриер за връчване на предизвестието, но явно ще трябва да изчакаме връщането на работа.
А може ли да се прекрати платената отпуска, за да се връчи предизвестието?
Здравейте,
Интересува ме може ли работодателят да подаде предизвестие за освобождаване от работа, докато служителят ползва платена отпуска (например по пощата с обратна разписка ...). Ако може, остатъкът от платената отпуска ще се счита ли за част от предизвестието? Това трябва ли изрично да се упомене в предизвестието?
Благодаря предварително на всички за помощта!
Здравейте,

Бих искала да попитам дали възнаграждението за трудов стаж и професионален опит се начилява само върху основното възнаграждение или и върху други допълнителни възнаграждения, в случаите, в които има такива (например за постигнати резултати, действащи бонусни схеми и т.н).

Предварително благодаря за отговорите!